Izstāde "Rodēna laiks"

Nataļja Sujunšalijeva, 17.02.2010., 16:15

No 2010.gada 11.februāra līdz 21.martam Ārzemju mākslas muzejā (Pils laukumā 3, Rīgā) ir skatāma izstāde "Rodēna laiks" no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

EkspIzstāde "Rodēna laiks"ozīcijā apmeklētājus gaida ne tikai Rīgas kolekcijā esošie izcilu franču mākslinieku Ogista Rodēna, Kloda Monē, Edgara Degā, Ogista Renuāra un citu autoru darbi, bet arī īpaša pasākumu programma.

Ekspozīcija centrēta ap pasaulslavenā franču tēlnieka Ogista Rodēna (1840 – 1917) skulptūru "Skūpsts", kuru meistars radījis 19.gadsimta 80.gadu beigās pēc Dantes "Elles vārtu" motīviem. Laikmeta ainu izstādē veido viņa laikabiedru māksla, izceļot 19.gadsimta otrās puses un 20.gadsimta sākuma franču, beļģu un vācu tēlniecību, ko papildina ārzemju mākslas kolekcijas franču glezniecības sadaļa.

Sākot ar Ežēnu Izabē un Žanu Batistu Karpo, kuri vēl strādāja romantisma iespaidā, turpinot ar Barbizonas skolas māksliniekiem – Kamilu Koro, Ežēnu Siserī, Diazu de la Peņju, Tribuēru Polu Dezirē, Šarlu Fransuā Dobiņjī, Barī tēlniecības skolas pārstāvjiem – Polu Eduāru Delabrijēru, Klovī Edmonu Masonu, impresionisma dižgariem – Klodu Monē, Edgaru Degā un Ogistu Renuāru, kā arī jau 20.gadsimta strāvojumiem tuvo gleznotāju – Otona Frīza, Luī Markusī, Ogista Šabo darbiem, veidojas ieskats Francijas mākslas ainā un raksturo tās straujo mainīgumu 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā.

Daudzi mākslinieki, kuru darbi iekļauti ekspozīcijā, ir bijuši Rodēna paziņu lokā, tieši vai netieši veidojot viņa dzīves uztveri un attieksmi pret apkārtējo pasauli. Tādi, piemēram, ir viņa skolotājs, tēlnieks Antuāns Luī Barī un ievērojamais gleznotājs Klods Monē, ar kuru 1889.gadā Parīzē Ogists Rodēns sarīkoja kopēju izstādi. Šeit ir autori, kuri augstu vērtēja Rodēnu un pārņēma viņa principus, piemēram, beļģu mākslinieks Žoržs Minns, kurš savu talantu skatītājiem parādīja tieši Rodēna iedrošināts.
 


0 komentāri Komentēt var tikai reģistrētie lietotāji, komentārus redz visi lietotāji. reģistrēties vai ielogojies!

atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Пленка для упаковки от Мегапласт: доступные цены и индивидуальные условия сотрудничества мегапласт красноярск megaplast24 ru

megaplast24_ru_hyoa

KRAKEN - ссылка, зеркало, сайт,

KRAKEN_Ссылка_Sanny

Здравейте, исках да знам цената ви.

TedSax


ienāktreģistrēties