Arheoloģiskie pārbaudes izrakumi Dzirciema "Bisniekos"

Sanita Ratniece , 20.07.2010., 06:58

No 2010. gada 14. jūnija Pastariņa muzejā - Tukuma novada Zentenes pagasta Dzirciema "Bisnieku" sētā - darbojas arheoloģiskās pārbaudes izrakumu ekspedīcija.

To vada Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta asistents, arheologs Rūdolfs Brūzis, konsultanta statusā pieaicināts etnogrāfs Mārtiņš Kuplais. Ekspedīcijā piedalās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes studenti, apkārtnes jaunieši un vairāki bezdarbnieki. Izpēti finansē Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Dzirciema muižas vecsaimniecība "Bisnieki" pastāvēja vismaz kopš 18. gadsimta vidus un tajā dzīvojusi Birznieku dzimta. 1871. gadā "Bisniekos" dzimis ievērojamais latviešu rakstnieks Ernests Birznieks-Upītis, kas bērnībā dēvēts par Pastariņu. Sētas plānojums mūsdienās krasi atšķiras no tā, kāds tas bija rakstnieka bērnībā. Vecā dzīvojamā ēka nojaukta pēc Pirmā Pasaules kara, bet daudzās saimniecības ēkas pat vēl agrāk. Pastariņa pasauli muzeja apmeklētāji var iztēloties tikai apskatot vecās "Bisnieku" sētas maketu, kas veidots pēc tuvākajos pagastos etnogrāfiskajās ekspedīcijās dokumentētu ēku analogiem.
Arheoloģisko izrakumu mērķis ir precizēt vecās dzīvojamās ēkas atrašanās vietu. Līdz šim pilnībā atsegti un jau apskatāmi nebojātie ēkas rietumu sienas pamati, kas veidoti, sakraujot akmeņus, bez saistvielas. Daļēji atsegti arī otras sānu sienas pamati un krāsns vieta. Izrakumu laikā iegūtas dobo krāsns podiņu un arī trauku lauskas, logu stikla fragmenti. Interesantāko atradumu starpā jāmin apsudrabota karote, dzelzs piesis un porcelāna pīpju fragmenti.

Pēdējos gados Pastariņa muzejā ne tikai popularizē rakstnieka E. Birznieka-Upīša radošo mantojumu, bet arī veic ēku restaurāciju. Muzeja uzmanības centrā nonācis gan Ziemeļkurzemei raksturīgais materiālais, gan nemateriālais kultūras mantojums, un šajā jomā vēl ir daudz nezināmā. Arheologu, etnogrāfu un muzeju speciālistu sadarbības procesā tiek iegūta jauna informācija, pārbaudīti un precizēti dažādi pieņēmumi un veidojas jaunas muzeja priekšmetu kolekcijas.

Muzejs aicina interesentus apskatīt "Bisenieku" sētu un iepazīties ar izrakumu gaitu, kā arī aplūkot nelielu izstādi par izrakumiem Saimnieka dienā 25. jūlijā.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
loli ==> xzy.cz/2333 <== ==> wts.la/wfelq <==

Geraldham

Интересные новинки доступны у нас. Начните покупки и откройте для себя уникальные товары по ссылке: кракен зеркало

Lavon

loli ==> xzy.cz/2333 <== ==> wts.la/wfelq <==

Georgepar


ienāktreģistrēties