Vecgada pavadīšanas / Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas!

25.12.2007 20:07:07 aizsāka dzēsts lietotājs
29 komentāri Komentēt var tikai reģistrētie lietotāji, komentārus redz visi lietotāji. reģistrēties vai ielogojies!
theivis, 25.12.2007. 20:08:09
Komentāra reitings: 5.032

Davai pasviež kādu ideju! ;)

dzēsts lietotājs, 25.12.2007. 20:08:33
Komentāra reitings: -1.111

Kādas Jūs ziniet, ne tikai latviešu!?

warning_flammable, 25.12.2007. 20:25:45
Komentāra reitings: -1.346

Es zinu tikai laimes liešanu, bet diez vai kāds to vēl dara.
Nu un arī šampanieša dzeršana nez kāpēc vismaz man parasti saistās ar jaungada sagaidīšanu.
Uguņošana.
Neko netradicionālāku nezinu. :))

plovs, 25.12.2007. 20:29:58
Komentāra reitings: 8.927

jāsadedzina viss jaunajam gadam nevajadzīgais :D

lc2, 25.12.2007. 20:30:49
Komentāra reitings: -6.195

labas atmiņas uzjundīji, warning flammable!

kampy, 25.12.2007. 20:47:58
Komentāra reitings: -1.228

a ko ja nevajadziigi ir kaut kaadi cilveeki? :D

theivis, 25.12.2007. 20:59:14
Komentāra reitings: 8.306

nē nē tie vienmēr vēl var kaut kā noderēt! :D

sviestmaize, 25.12.2007. 21:10:00
Komentāra reitings: 6.218

es parasti leju laimes. tas vēl tā iegājies. vispār jauka padarīšana. itkā bezmērķīga, bet tomēr.
vēl var sarakstīt uz lapas savas nākamā gada apņemšanās.
var draudzīgo draugu lokā vai ģimenes lokā pastāstīt viens otram par labajiem un arī ne tik labajiem notikumiem, kas noticis šajā gadā.
jauki, jauki, jauki.
un dedzināt brīnumsvecītes. un sabučot un samīļot mīļos.
lai jums jauks jaunais gads!

plovs, 25.12.2007. 21:11:51
Komentāra reitings: 1.03

cilvēku dedzināšana jau ir zīme, ka jaunajā gadā sevi vispirms jāsaved kārtībā ;D
priekš tā jau ir La rocca

sviestmaize, 25.12.2007. 21:24:54
Komentāra reitings: -5.235

āhahahā! La Rocca dega, dega, nodega! hahā!

dzēsts lietotājs, 25.12.2007. 21:25:56
Komentāra reitings: 13.318

Ok, padalīšos ar to, kas man jau ir!

Itāļi Jaungada naktī caur logu met ārā visas nevajadzīgās lietas. Viņi uzskata, jo vairāk mantas viņi izmetīs, jo vairāk bagātības atnesīs Jaunais gads.

Spānijā traukā tika samesti papīriņi ar svētku dalībnieku vārdiem. Vēlāk šos papīriņus izvilka pa diviem kopā; ticēja, ka šie cilvēki būs draugi visu nākamo gadu.

1.janvāri vēlams sākt ar Jaunā gada pirmā saullēkta vērošanu. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka šis saullēkts atspoguļo visu jaunuzsākto gadu.

Jaunā gada ticējumus - piemēram, gadumijā logi un durvis jātur vaļā, lai ļautu vecajam gadam aiziet, visam jābūt iztīrītam, nedrīkst mazgāt matus un lietot rupjus izteicienus, nedrīkst pieminēt nāvi un lietot asus priekšmetus.

Skoti svin Vecgada vakaru Hogmanay - svētkus, kas sakņojas pagāniskajās ziemas saulgriežu tradīcijās. Skoti Vecgada vakarā piekopj tā dēvēto pirmā soļa speršanu - uzreiz pēc pusnakts viņi sacenšas par to, kurš pirmais pārkāps sava drauga vai kāda radinieka mājas slieksni, lai nestu viņam veiksmes vēlējumus un pasniegtu viņam dāvanas - senos laikos starp tām bija sāls, smilšu cepumi, ogles, viskijs un augļu pudiņš. "Pirmā soļa" rituāls var ilgt visu nakti un pat vēl nākamajā dienā. Tā būtība ir veiksmes nešana, tāpēc tradīcija pieprasa, lai pirmo soli spertu izskatīgs, gara auguma, tumšmatains cilvēks. Cita izplatīta skotu Vecgada ieraža ir ugunsbumbas vicināšana - ugunsizturīgas auklas galā piestiprina degošu pikucī saveltu materiālu, to aizdedzina un tad vicina ap sevi, soļojot pa ielu.

Kolumbijas iedzīvotāji gadumiju atzīmē, sadedzinot "Vecā gada kungu". Ģimeniskā rituāla laikā tiek izveidota vīriešu dzimuma lelle, kurā sastūķē savu laiku nokalpojušas un vairs nederīgas mantas. Tās sadeg kopā ar lelli, kura simbolizē aizejošo gadu. Pirms sadedzināšanas lellei mugurā uzvelk katra ģimenes locekļa vecu apģērba gabalu. Degošais Vecgada vīrs ir liecinieks tam, ka vecās rūpes iznīkst un dzīve iegūst jaunu sākotni.

Cita tradīcija ļauj meksikāņiem izklaidēties ar gardumu tūtu - zvaigznes formas papīra un māla veidojums, kurā salikti rieksti, augļi un saldumi, tiek pakarināts aiz striķīša, tad izvēlas cilvēku, kuram ar aizsietām acīm jātrāpa tūtai.

Hmm, pārāk daudz uguns nedrošo tradīciju!

tobis, 25.12.2007. 22:47:01
Komentāra reitings: 12.061

Man patīk liet laimes... Tad izlieto formu pētīt ēnā, un ieraudzīt tur visādus mošķus. Tīri psiholoģiski sevi iespaidojot (noticot) - daudzas lietas arī piepildas. Vispār jaunais gads jau kopš bērnības siastās ar tādu kā mistiku, maģiju... Ir liktas kārtis, var jau būt, ka mazliet muļķīgi, bet labāk klusos ko man par jauno gadu stāsta vecas kaimiņtantiņas, kas sevi dēvē par burvēm, nekā eju skatīties salūtu, kas man jau sen vairs neliekas nekas īpašs (tagad katru dienu, kad kādam dzimšanas diena.Un pat Ziemassvētkos visur bumboja, arī Jāņos. Nošauj Jēzu, nošauj Līgu. :D Tā vien gribas teikt stulbie rajona K****i) pilnīgi bezjēdzīgi arī liekas pirmo jaunā gada rītu sagaidīt ar smagām pohām... Un tad vēl tās dāvanas.. Tagad laikam nevieni svētki nevar pastāvēt bez dāvanām...Pielikt pilnu kuņģi visādu labumu un klausīties ko prezidentam austiņā raida kaut kāds tur, kas mums tur kaut ko vēl. Lai nu kā... Man prieks vismaz par to, ka manā ģimenē ir palikušas vērtības. :) Ceru, ka arī citās.
Jā un laimīgu Jums jauno gadu!

dzēsts lietotājs, 26.12.2007. 19:41:20
Komentāra reitings: 3.839

tradīcija ir 12 ēdieniem jābūt uz galda!

.soovic, 27.12.2007. 12:44:00
Komentāra reitings: -11.142

jāiedzer par godu manam vārdam! :D

dzēsts lietotājs, 27.12.2007. 13:52:22
Komentāra reitings: 13.009

Mēs arī senāk katru gadu lējām laimes,taču reiz,kad man bija kādi seši vai septiņi gadi es paziņoju,ka opīša izlietā ''laime'' izskatās pēc zārka,sākumā visi tā apmulsa un pēc tam muļķīgi smejoties mēģināja iziet no neveiklās situācijas sakot,ka drīzāk gan izskatās pēc kāda eksotiska dzīvniekas un opītim varbūt nakamajā gadā nospīdēs kāds ceļojums uz džungļiem.
Diemžēl neiznāca viņam aizdoties uz džungļiem ne arī kur citur,jo pēc aptuveni pusgada viņš nomira.
Protams,protams tā bija tikai sagadīšanās,bet tik un tā tas ir nedaudz baisi

beautiful.noting, 27.12.2007. 16:46:10
Komentāra reitings: 2.803

Vispār Laimes liet, aizsākam tikai pirms kādiem paaris gadiem, agrāk es tam tik nopietni nepiegāju. Bet pagajušo gadu mana izlietā Laimīte piepildījās - es ieguvu jaunu mājdzivnieku - Minci, lai gan mamma no saakuma bija kategoriski pret.

Parasti pirms jaunā gada mēdzu rakstīt arī solījumus nākamajam gadam - it kā smieklīgi, taču ir interesanti pēc tam to visu ko esi sarakstījis pārlasīt. :]

meiteneanna, 27.12.2007. 18:03:40
Komentāra reitings: 2.434

pārskatīt pagājušajā gada bildes, ierakstus plānotājā.
pārcilāt atmiņas galvā :)

rxx, 27.12.2007. 18:09:30
Komentāra reitings: 4.294

86, vispār kolosāli! :D

miza, 27.12.2007. 18:56:45
Komentāra reitings: 1.622

var uzrakstīt uz lapiņas visu slikto kas gada laikā noticis un sadedzināt ar tādu domu ka nākamais gads būs labāks.
Manuprāt, tas ir labākais pārdomu laiks. :)

estere=d, 27.12.2007. 22:29:13
Komentāra reitings: 3.124

lūkoties kā naudu uzšauj gaisā -krāsainu bumbiņu vietā.
Un litriem dzert to dzirkstošo vīnu.

dzēsts lietotājs, 28.12.2007. 15:03:18
Komentāra reitings: 2.873

es piemeram skatos "ironija sudjbi ili s ljogkim parom" un daudz edu. :)

dzēsts lietotājs, 28.12.2007. 16:37:08
Komentāra reitings: -6.479

dzert!

dzēsts lietotājs, 31.12.2007. 10:50:39
Komentāra reitings: 1.953

makā jāliek zivju zvīņas, tad jaunajā gadā būs daudz naudas:D mēs to cenšamies katra gada nogalē izdarīt_tā tāda kā ģimenes tradīcija mums.
protams - neticu, bet tomēr..

theivis, 31.12.2007. 11:05:41
Komentāra reitings: 3.317

Dzert šampanieti! :D
Vienreiz gadā iedzert eleganti, ar šampaniešglāzēm un parunāt visādas muļķības, bet tā lai izklausās inteliģenti! :D

deni2s, 31.12.2007. 11:41:14
Komentāra reitings: 3.836

Ķīniešu ticējumi:

· Mājoklim jābūt iztīrītam līdz Jaunajam gadam. Visi uzkopšanas piederumi un tīrīšanas līdzekļi vecgada vakarā jānoslēpj no acīm, piemēram, pieliekamajā.
· Jaungada dienā nedrīkst slaucīt putekļus, jo tā var aizslaucīt veiksmi.
· Slaukot grīdu, tas jādara virzienā no ieejas durvīm uz centru, tad jāsavāc un jāiznes. Nekad nedrīkst slaucīt grīdu "cauri istabām", t.i. pāri slieksnim.
· Vecgada vakarā jātur durvis un logi vaļā, lai vecais gads tiek projām.
· Līdz Jaunajam gadam jānomaksā visi parādi.
· Pirmajā dienā neko nedrīkst aizņemties.
· Nedrīkst mazgāt matus.
· Jāizvairās no lamāšanās, rupju vārdu un vārdu ar sliktu nozīmi lietošanas.
· Nedrīkst pieminēt nāvi un miršanu, spoku stāsti Jaunajā gadā ir 100% tabu!
· Jāizvairās no pērnā gada biežas pieminēšanas.
· Nevajadzētu lietot asus priekšmetus: šķēres, nažus, īlenus....
· Ja cilvēks pirmajā gada dienā raud, viņš raudās visu gadu. Tādēļ bērniem nekas netiek liegts un viņi nesaņem sodu, pat, ja uzvedušies neciešami.

theivis, 31.12.2007. 11:50:28
Komentāra reitings: 1.242

Denis, pat ja gribētu nevarētu realizēt šos ticējumus! :)
Īpaši to par parādu atdošanu līdz rītdienai. :D

adellada, 31.12.2007. 19:47:06
Komentāra reitings: 0.674

Es ļoti raudāju gada pēdējā dienā.
Būs veiksmītes?

kas_te, 01.01.2008. 12:03:50
Komentāra reitings: -1.054

Ķīnieši ir gudri. Bet ,protams, ticējumus, tā pat kā likumus, var pārkāpt, izpildot savādāk tekstā teikto un vienlaikus rīkojoties tā,kā to pieprasa "pamatdoma"
---
No Draugiem.lv „Brain sadaļas” mēs uzzinām, ka Miljards ir CIPARS ar 9 nullēm. vai tad ne skaitlis?

piparbodīte, 01.01.2008. 19:37:42
Komentāra reitings: 0

Vēl jau ir tāda lieta, kā vēljumu iecepšana piparkūkās, zīlēšana pēc dažādiem priekšmetiem utt :)

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Ojwdjiowkdeofjeij ifsfhoewdfeifhweui hieojkaskdfwjfghewejif eiwhfufdawdijwehfuihewguih jeifjeweijeruigherug hc.lv

Jeffreycaf

Каркасный дом с утеплением: идеальный выбор для холодных регионов каркасный дом под ключ <a href=spb-karkasnye-doma.ru>spb-karkasnye-doma.ru</a> .

karkasnyy_dom_rbet

Прывітанне, я хацеў даведацца Ваш прайс.

TedSax

ienāktreģistrēties