Deus ex machina.

01.03.2008 12:44:34 aizsāka femme_fatale
8 komentāri Komentēt var tikai reģistrētie lietotāji, komentārus redz visi lietotāji. reģistrēties vai ielogojies!
femme_fatale, 01.03.2008. 12:45:42
Komentāra reitings: -5.239

Kā jūs saprotat šo teicienu?

Protams, ka tas laika gaitā vispār ir novirzījies no savas īstās nozīmes. Bet tas lai paliek vēsturei..

dunja, 01.03.2008. 12:59:28
Komentāra reitings: 3.767

Dievs [visa bijušā un esošā] mašīna jeb radītājs. (tā es teiktu).

Lai gan man šķiet, ka šeit tā mašīna ir mazliet futūriskā un nicinošā nozīmē, ķipa - tehniskais Dievs.

Vispār tulko kā "Piepeši uzstādāmais Dievs".

femme_fatale, 01.03.2008. 13:24:57
Komentāra reitings: -5.292

Un vspār jau tas kādreiz tiešām tik domāts tiešā nozīmē. :D

piparbodīte, 01.03.2008. 14:32:16
Komentāra reitings: 8.998

Senajā Grieķijā šo teicienu izmantoja, lai apzīmētu to, ka kādā lugas situācijā situāciju atrisina nevis paši varoņi, bet gan kāds trešais augstākais spēks (respektīvi, kāda dievība), tajos laikos tas arī iestudējumos parādījās, ka ar kādas ierīces palīdzību pēkšņi nolaidās kāds aktieris, kas tēloja dievību un visu sarežģījumu atrisināja (Tāpēc arī ir Deus ex machina). Un tā es arī to uztveru kā neprofesionāli izveidotas kāda literāra darba beigas, kur autors pats nav bijis spējīgs izdomāt atrisinājumu.

arachne, 01.03.2008. 15:03:41
Komentāra reitings: -8.837

:D

Kā to teicienu varēja izmantot Senajā Grieķijā, ja tas ir latīņu teiciens (t.i., latīņu valodā), bet senie grieķi tomēr, cik man zināms, runāja grieķiski.

:D

P.S. Eh, no sākuma, kad izlasīju tēmas nosaukumu, jau nodomāju, ka runa būs par grupu Deus (S)ex Machina.

sancis, 01.03.2008. 16:46:51
Komentāra reitings: 7.027

Deus ex machine -> dievs no mašīnas.
Literatūras vēsturē kad stāstija kā veidojās Senās Grieķijas teātris šis dievs no mašīnas tiešām tika pielietots.
kā jau piparbodīte minēja šis neparaistais dievs tika izmantots traģēdijās kad situācija tiešām ir nonākusi lidz neatrisināmam iznākumam.

piparbodīte, 03.03.2008. 09:36:54
Komentāra reitings: 3.552

arachne, starpcitu, tev nav taisnība, jo bija laiki, kad Grieķijas teritorijā galvenā valoda bija latīņu valoda (Kaut vai Romas Impērijas laikā), bet tas tā... :)

dzēsts lietotājs, 03.03.2008. 11:41:41
Komentāra reitings: 1.723

Nedaudz neapstrīdamāk un plašāk par minētā teiciena vēsturisko/ literāro pusi >>
http://en.wikipedia.org/wiki/Deus_ex_machina

Reklāma
Padalies priekā
Ojwdjiowkdeofjeij ifsfhoewdfeifhweui hieojkaskdfwjfghewejif eiwhfufdawdijwehfuihewguih jeifjeweijeruigherug hc.lv

Jeffreycaf

Каркасный дом с утеплением: идеальный выбор для холодных регионов каркасный дом под ключ <a href=spb-karkasnye-doma.ru>spb-karkasnye-doma.ru</a> .

karkasnyy_dom_rbet

Прывітанне, я хацеў даведацца Ваш прайс.

TedSax

ienāktreģistrēties