"Pavāru klubam" pirmais Starptautiskais kauss
Līga Sudare, 05.03.2015., 10:20No 26.februāra līdz 1.martam notika gastranomijas izstāde Salonikos, kurā dalībnieki no "Pavāru kluba" saņēma vairākus kausus.
Mēdz teikt, ka spontāni lēmumi nereti ir daudz veiksmīgāki par ilgi gatavotajiem - "Pavāru kluba" (PK) starts Starptautiskajā Dienvideiropas kulinārijas konkursā Grieķijā tam pavisam noteikti ir pierādījums, jo triumfa kauss tika iegūts nominācijā, kurā nemaz nebija plānots piedalīties. Tiesa gan, arī bez kausa konkursantiem nebūtu ko skumt, jo mājās pārvesta arī viena zelta medaļa un divas sudraba!
No 26.februāra līdz 1.martam Saloniki notiekošās gastranomijas izstādes laikā sadarbībā ar Šefpavāru Apvienību Pasaules Asociāciju (The World Association of Chef’s Societies - WACS) norisinājās 9. Internacionālais Dienvideiropas kulinārijas konkurss, kur tika noteikti uzvarētāji vairāk nekā 30 kategorijās gan individuālajās, gan komandu disciplīnās, piemēram, Āzijas virtuve, augļu un dārzeņu grebšanas māksla, tradicionālie grieķu ēdieni u.c.
No Latvijas uz Grieķiju kā žūrijas pārstāve devās "Pavāru kluba" valdes priekšēdētāja Svetlana Riškova, bet dažādās kategorijās startēja trīs konkursanti - Ina Poliščenko (PK biedre, pavāre "3 Pavāru Restorānā") - iegūta sudraba medaļa kategorijā "Zivju ēdiens"; Ints Jaansalu (PK biedrs, pavārs restorānā "Ostas skati") - iegūta zelta medaļa kategorijā "Pasta Freestyle"; Artūrs Taškāns (PK valdes loceklis, šefpavārs topošajā restorānā "Grauzdētava") - iegūta sudraba medaļa kategorijā "Modernās kulinārijas māksla" un triumfa kauss kategorijā "Melnā kaste".
Par kausu jāsaka paldies veiksmīgai faktoru sakritībai, jo no 12 konkursantiem bija ieradušies tikai 11, un Artūra veselīgajai konkurences kārei, jo pēc sadraudzēšanās ar Lietuvas kolēģi - šefpavāru Deividu Praspaliauski radusies vēlme samērot spēkus profesionālajā lauciņā. Deivids gan šoreiz palika bez apbalvojumiem, bet Artūra gatavotais pamatēdiens, kura sastāvā bija gan batātes, gan grieķu tradicionālais svaigsiers, gan jēra karbonāde ar kaulu, tika atzīts tieši par garšas ziņā izcilāko ēdienu. Tehniskajā ziņā bijušas arī vairāks kļūdas, taču tās Artūrs komentē kā iespēju mācīties: "Konkurss bija patiesi pamācošs, uzzināju, kādām lietām WACS žūrija pievērš uzmanību - piemēram, ēdiena pagaršošanai nedrīkst izmantot divas reizes vienu un to pašu karoti, liela nozīme ir pareizā šķīvja izvēlei un tamlīdzīgi. It kā šķiet sīkumi, bet WACS standarti prasa pārliecinātību un pārdomātu rīcību ikvienā detaļā."
Arī WACS vērtēšanas sistēma ir ļoti specifiska - katrai vietai ir noteikts punktu skaits, kas nemainās, tāpēc iespējamas situācijas, kad, piemēram, pirmo vietu iegūst vairāki konkursanti vai neiegūst vispār neviens. Tā tas bija kategorijā "Modernās kulinārijas māksla", kur A.Taškāna iegūtais sudrabs arī bija augstākais vērtējums. Runājot par grūtībām, Artūrs atzīst, ka dažbrīd traucējis lielais haoss, kas bija neizbēgams, jo dažu dienu laikā paralēli notika konkursi tik daudzās disciplīnās, to visu vēl pastiprināja fakts, ka organizatori nenodrošināja ne pārtiku, ne virtuves tehniku, tāpēc visu valstu dalībniekiem tā bija jānēsā.
Tomēr, neņemot vērā nelielās neērtības, gan Svetlana, gan Artūrs ir ļoti gandarīti par "Pavāru kluba" startu konkursā un, lai arī Dienvisu saule Salonikos īpaši neesot lutinājusi, mājās visi ir atgriezušies saulaināki, zinošāki un enerģijas pilni jauniem sasniegumiem.
Marcuslit
ebuca.ccHilton
Ojwdjiowkdeofjeij ifsfhoewdfeifhweui hieojkaskdfwjfghewejif eiwhfufdawdijwehfuihewguih jeifjeweijeruigherug hc.lvJeffreycaf